Firemní úvěry

Přemýšlíte nad podnikáním a hrajete si s myšlenkou podnikatelského úvěru? Přečtěte si náš článek.

Téma: finance - firemní úvěry

Firemní úvěry jsou nejdražší za poslední roky.
Podnikatelé vzhlížejí k euru.

 

Vysoké úrokové sazby nedopadají pouze na české domácnosti, které bojují s předraženými půjčkami na bydlení. Drahé financování doléhá také na tuzemské firmy. Průměrná úroková sazba firemních úvěrů dosáhla letos téměř 9 procent.

 

Sazba se tak v době ekonomické krize drží na nejvyšších úrovních od roku 2004, kdy Česká národní banka tyto statistiky sleduje. Za poslední dva roky firemní úvěry zdražily více než čtyřnásobně.

 

Úrokové sazby firemních úvěrů se v posledních letech držely stabilně kolem dvouprocentní, maximálně tříprocentní úrovně. I v době poslední větší finanční krize v letech 2007 až 2009 jen krátkodobě přesáhly pětiprocentní úroveň.

 

Pro řadu firem se z tohoto důvodu v posledních měsících jeví jako výhodnější vzít si půjčku v eurech místo korunách. Takové úvěry jsou pro podniky cesta, jak se dostat k výhodnějšímu financování.

 

Příčinou jsou stále výrazné rozdíly mezi úrokovými sazbami české a evropské centrální banky, a tím pádem i levnější úvěry,

 

Nejdál jsou v tomto ohledu odvětví jako reality, energetika nebo automotive, kde se eurem běžně platí nájmy, komodity nebo dodávky.

 

A hodně zřetelně je teď vidět, že i ostatní odvětví se snaží navázat koncové výrobky a služby na cenu v eurech, aby se jim cesta k úvěrům v evropské měně také otevřela.

 

Česká bankovní asociace již v lednu potvrdila, že přibývá firem, které si berou úvěry v cizí měně. Jejich počet roste právě od poloviny minulého roku, kdy Česká národní banka začala zpřísňovat svou měnovou politiku. V drtivé většině jde o úvěry v eurech, z menší části v dolarech a dalších měnách.

 

Ekonomové České národní banky ale současně již loni upozornili, že firma při úvaze o úvěru v cizí měně musí vzít v potaz i další ukazatele než pouhý výpočet rozdílu mezi úrokovými sazbami.

 

Jde podle nich zejména o riziko znehodnocení domácí měny, případně riziko zvýšení zahraniční úrokové míry. Banka na svém posledním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, kde je od loňského června.

 

Ing. František Vraspír

finanční konzultant

 

Sledujte nás na Facebooku

 

#firemniuvery #finance #uvery

Datum publikace článku: 05.12.2023